Kvalitetsfisk Kvalitetsfisk

En stjärna i restaurangvärlden

juli 4, 2019

Jonas Lagerström är en framåtsträvande och experimenterande kock som driver branschen framåt. Han är högaktuell som en av finalisterna i Årets Kock 2019 och hans resa inom restaurangbranschen är spektakulär. Han har tidigare varit semifinalist i Årets Kock, varit medlem i Svenska Kocklandslaget, tävlat i Juniorlandslaget och varit en av kandidaterna i Bocuse d’Or Sverige 2017. Idag driver han restaurang Etoile tillsammans med vännen och stjärnkocken Danny Falkeman.

Uppväxten i en familj med noll matintresse väckte en rebellisk ådra i Jonas, som drivs av att skapa något kreativt. Redan när han i 11-årsåldern praktiserade på en restaurang syntes potentialen som fanns inom honom. 

– Det som kännetecknar mig personligen och i yrket är att jag vågar gå min egen väg. När det kommer till maten handlar det om vällagad mat som smakar mycket. Jag har hittat en ny och egen stil som sticker ut, berättar Jonas. 

För att hålla sig ajour arbetar han med gastronomi i olika former i sin egen matstudio JLG. Vidare berättar Jonas att han alltid har funnit inspiration och möjlighet att utvecklas utomlands. För att bredda sin kompetens har han arbetat på en stjärnkrog i Spanien och London samt på välrenommerade restauranger i Oslo och Köpenhamn.

– Utomlands finns en stolthet att vara i köket och en stolthet över professionen. Det handlar om att skapa en nivå i det man gör och att inte stanna i utvecklingskurvan, berättar Jonas. 

Den känslan har han tagit med sig i rollen som restaurangägare där han själv har fått skapa sitt egna team. Tillsammans med Danny Falkeman öppnade han den omtalade restaurangen Yolo och idag äger de Etoile, som öppnade upp dörrarna år 2018. 

– Min drivkraft har alltid varit att skapa ett team som utvecklas och blir bättre. Vi tänker annorlunda, vågar tänka nytt och prövar sådant som inte alla andra gör, beskriver Jonas. 

Det finns en internationell matfilosofi på Etoile som präglas av olika kulturer. Personalen besitter ett genuint hantverk, kunnande och driv som gör att restaurangen bidrar till såväl egen som branschens utveckling. 

– Vi vill bryta normer mellan restaurang och servis, vilket innebär att alla kan varenda del av varje rätt tack vare delaktighet. Tillsammans avsätter vi dessutom varje lördag till att skapa nya idéer till menyn. Vi lagar, utvecklar och utvärderar ständigt. Nu börjar vi se resultat!, berättar Jonas.

Kombinationen av biff, lakrits och kaviar känns förmodligen avlägsen och skrämmande för många – inte för Jonas och teamet på Etoile.

– Vi kom på idén och tänkte att det kanske skulle kunna fungera. Det blev succé! Vi erbjuder så mycket mer än en god middag, vi erbjuder en tillställning – en unik helhetsupplevelse under avslappnade former. Det är de små detaljerna som avgör. Vårt tankesätt gör att vi kan ta den skandinaviska gastronomin till nya höjder, avslutar Jonas. 

Jonas är finalist i Årets Kock 2019 och vi på Kvalitetsfisk önskar honom all lycka till i finalen i september! 

Etoile – En del av stjärnhimlen i restaurangbranschen
Namnet Etoile som betyder stjärna på franska speglar kompetensen som finns i duon som båda har arbetat på några av världens stjärnkrogar. För Jonas och Danny är namnet ett ödmjukt sätt att säga att de vill vara en del av stjärnhimlen där andra välkända restauranger befinner sig. Etoile har 22 platser och erbjuder en sittning per kväll med en förutbestämd middagsmeny och en vegetarisk meny, som om möjligt är ännu bättre enligt Jonas.