Kvalitetsfisk Kvalitetsfisk

Love Food, Hate Waste

september 20, 2019

Hållbart fiske, zero waste och matglädje var huvudingredienserna när Kvalitetsfisk och Fisk Idag bjöd in till sitt första gemensamma event i Stockholm. Eventet hölls på restaurang Mukbang som har grundat konceptet Love Food, Hate Waste. 

Med siktet inställt på miljön arbetar Kvalitetsfisk, Fisk Idag och Mukbang bland annat med att minimera matsvinn. Därför var det ingen tillfällighet att samtliga tre aktörer spred kunskap och inspiration gällande hållbart fiske och zero waste. Att delta på eventet kändes som en självklarhet för Reine Sjödin, utesäljare på Kvalitetsfisk. 

– Restaurang Mukbang tar hand om hela råvaror, däribland överblivet citronskal. Skalet torkas, rivs och blandas med salt för att sedan bli till ett naturligt citronsalt. Att ta hand om allt i matväg är oerhört viktigt och på Kvalitetsfisk jobbar vi på samma sätt med vår fisk – inget ska gå till spillo!, berättar Reine.


Under eventet serverades bland annat välsmakande poké bowls med färsk wasabi, sjögrässallad och laxfärs. Maten tillagades under ledning av kökschefen Adam Hallberg, initiativtagare till det koncept som genomsyrar Fazer-koncernens sätt att hantera råvaror samt waste-produkter: Love Food, No Waste. Visionen grundas i att alltid arbeta mot klimatmål och hållbarhet inom matindustrin – vilket Kvalitetsfisk och Fisk Idag både stöttar och anammar.

– Genom att ta hand om alla waste-produkter från fisken kan du exempelvis göra färs av restprodukterna som blir kvar när man skär ut torskloin. Precis som vi gjort idag!, berättar Thord Lundqvist, Key Account Manager på Fisk Idag.

Restaurangen fylldes av nyfikna gäster och både Reine och Thord hade fullt upp med att berätta om laxfärsen som serverades på poké bowl-buffén

– Allt kött skrapas bort från fisken och kvar blir en god färs att antingen tillaga eller äta som den är. Fisken är MSC- och ASC-certifierad vilket garanterar att den är fångad med minimal påverkan på både social och ekologisk hållbarhet, berättar Reine för en av lunchgästerna.

Som en del i konceptet Love Food, Hate Waste kommer Mukbang bjuda in leverantörer av varierande råvaror som kan dela med sig av sin kunskap. Vi är tacksamma över att få vara en del av Fazer-koncernens hållbarhetsarbete.